اساس تولید مربا و تجهیزات در خط تولید مربا
اولین مرحله از خط تولید مربا
مانند سایر خطوط تولید صنایع غذایی مرحله شستشو و آماده سازی میوه می باشد
که طی این مرحله ، میوه ها شسته و میوه های خراب از خط تولید خارج می
گردند .
مرحله بعدی در خط تولید مربا تهیه شربت مناسب
برای مربا می باشد . اگر چه که می توان در حین پخت مربا ، شکر را به آن
اضافه نمود اما بهتر است که شربت مربا به صورت جدا گانه تهیه و بعد به آن
اضافه گردد.
گام بعدی در تهیه مربا ، پخت میوه جات می باشد که این مرحله از خط تولید مربا می تواند در دیگهای رو باز و یا در یگهای تحت خلا صورت گیرد .
در
تهیه مربا در دیگهای تحت خلا ، با حفظ دما در بازه 50 تا 60 درجه
سانتیگراد و بازه خلاء بین 540 تا 640 میلیمتر جیوه ، کیفیت محصول نهایی
بهتر خواهد بود و به ویژه در این شرایط ، میوه کمتر دچار تغییر رنگ خواهد
شد .
امروزه تهیه مربا در دیگهای روباز ، جزو روشهای سنتی تولید مربا
محسوب می شود . این دیگها معمولا دوجداره بوده که بین این جداره ها بخار آب
و یا آب داغ جریان دارد و معمولا برای پیشگیری از چسبندگی میوه ها به
جداره دیگها در این بخش از خط تولید مربا از همزن ، درون دیگها استفاده می شود.
معمولا در کارخانه ها و تولیدی های مجهز و بزرگتر ، در این بخش از خط تولید مربا برای خارج ساختن بخارات اضافه از دیگها ، در بالای هر یک از دیگها از هودهای بزرگ و صنعتی استفاده می شود.
عملیات
پخت تا زمانی که مواد درون دیگها به بریکس حدود 65 درجه برسد ادامه خواهد
داشت که در این مرحله ، آروما و پکتین و اسید به مربا اضافه می شود . اضافه
نمودن این مواد به مربا باید در آخرین مراحل پخت صورت گیرد تا از تشکیل
زودتر از موقع ژل پکتین جلوگیری شود چون این ژل در فرایند تولید مربا ،
مشکلاتی را به وجود خواهد آورد.
در مرحله بعدی از خط تولید مربا
، خلا محیط شکسته شده و دما تا 90 درجه سانتیگراد افزایش می یابد . این
افزایش دما به منظور اطمینان از سالم سازی محصول تولیدی می باشد .
مرحله نهایی از خط تولید مربا ، پرکردن و درپوش گذاشتن می باشد که این عملیات توسط دستگاه پرکن صورت میگیرد.
معمولا مربا درون ظرفهای شیشه ای پر می شود . دستگاه پرکن در خط تولید مربا
با یک سرعت یکنواخت و ثابت ظروف شیشه ای را پرکرده و سیلندرهای دستگاه
پرکن پس از هر بار گردش ، مجددا پر شده و سپس شیشه ها توسط دستگاه دربند یا
درب گذار ، دربندی شده و سپس پس از عبور از سایر مراحل بسته بندی شامل
دستگاه لیبل زن ، دستگاه وکیوم ، دستگاه شرینک و ... آماده ارسال به بازار
می گردد.